Dani berbe grožđa

Manifestacija Dani berbe grožđa” najstarija je manifestacija u Bosni i Hercegovini. Ona je najvažniji kulturno-gospodarski događaj u Brotnju, a cilj joj je na prikladan način prikazati dostignuća u proizvodnji grožđa i vina. „Svake godine, uz nastup brojnih kulturno-umjetničkih društava, nastupaju i poznate osobe iz svijeta glazbene, dramske i književne umjetnosti. Njihovi nastupi ovu manifestaciju čine atraktivnijom i posjećenijom.” U duhu stiha „Brotnjo moje vinorodni kraju, u tebi je živjeti ko u raju” Brotnjaci znaju isticati ljepotu svojega kraja i život u njemu. Upravo su Dani berbe grožđa često poistovjećivani s navedenim stihom. „Dani berbe grožđa manifestacija je koja za primarni cilj ima upoznavanje, zbližavanje i učvršćivanje zajedništva žitelja Brotnja i njihovih gostiju, očuvanje baštine kroz prezentaciju izvornog narodnog stvaralaštva, njegovanje i širenje amaterizma u kulturi, poticanje jačanja kulturnog i sportskog stvaralaštva u cjelini, poticanje i razvijanje turističke ponude, šire.”

Slika starih Dana berbe grožđa

U novije vrijeme zvijezde ove manifestacije uglavnom su poznati pjevači s hrvatske glazbene estrade, Kićo Slabinac, tamburaški sastav Gazde i Baruni, Mate Bulić. Manifestacija „Dani berbe grožđa” su i najava početka berbe grožđa u Brotnju, čiji ljudi ubiru plodove godišnjeg marljivog knjige u svojim vinogradima. U to vrijeme, u vedrom i opuštenom raspoloženju, domaći vinari izlažu svoje proizvode i organiziraju prigodno kušanje vina kojim se prije svega promoviraju domaći vinari i njihovi proizvodi. „Turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija Dani berbe grožđa odavno je prerasla okvire Brotnja i Hercegovine, a na dobrome je putu da preraste i granice BiH i postane manifestacija međunarodnog karaktera, što je još uvijek neostvarena želje njezinih organizatora, ali sve je više naznaka kako će se i to dogoditi.”

Do danas, mnoga su kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije nastupila na Danima berbe grožđa i predstavili svoje tradicijske običaje.

{rokbox album=|dbg|}images/galerije/dbg/*{/rokbox}

Odgovori