Didakovi dani

U čast bosanskohercegovačkoga velikana, fra Didaka Buntića, župa sv. Blaža na čelu sa župnikom fra Marinkom Šakotom 2003. godine pokrenula je kulturnu manifestaciju „Dani fra Didaka Buntića” koja je u cijelosti posvećena fra Didaku i njegovom stvaralaštvu na ovim područjima. U organizaciju se aktivno uključila i Općina Čitluk koja je prepoznala vrijednost i svrsishodnost održavanja ove manifestacije.

U tri dana, koliko manifestacija traje, štovatelji lika i djela ovoga franjevca mogu se upoznati s njegovim životom i djelovanjem. Svrha ove kulturna manifestacija jest prikazati fra Didaka Buntića kao osobu koja ne smije pasti u zaborav jer je u duhu franjevačkog reda djelovao filantropski, boreći se za prava svoga naroda i njihovog očuvanja na području Bosne i Hercegovine. Upravo se na Danima fra Didaka Buntića kroz brojna predavanja, znanstvene simpozije i publikacije apostrofira taj vizionarski život ovoga velikana franjevačkog reda.

U sklopu programa Dana Didaka Buntića godine 2007. otvoren je spomenik ispred župne crkve koji je vjenčni spomen na velikana Didaka Buntića. Manifestacije je odavno prerasla u jednu od najpriznatijih kulturnih manifestacija naše zemlje.

Bogat kulturno-znanstveno-edukativni program za vrijeme trajanja manifestacije privlači velik broj posjetitelja u Gradniće.

 

 

Odgovori