Davis Cup: Italija povela 2:1, sutra odlučujući mečevi

Marin Čilić i Ivan Dodig nisu uspjeli u meču parova donijeti drugi bod Hrvatskoj protiv Italije. Fognini i Bolelli pokazali su da nisu slučajno otišli tako daleko na Australian Openu i upisali su pobjedu 3:6, 6:1, 6:3, 7:6(11). Izbornici obje reprezentacije su se suzdržali od iznenađenja i izveli su logične i najbolje kombinacije.

Za Hrvatsku su tako zaigrali Marin Čilić i Ivan Dodig dok su Talijani izveli uigranu i jaku kombinaciju Bolelli – Fognini.

 

Fognini je bio najavljen u pojedinačnoj konkurenciji i trebalo je prvog dana nastupiti protiv Čilića, međutim zbog viroze je odustao od nastupa, odlučeno je da ga je bolje čuvati za par gdje su talijanske šanse ipak bile veće nego u pojedinačnom dvoboju Čilića i Fogninija.

U prvom setu su oba para bila vrlo uvjerljiva na svom servisu sve do 4:3 kada Talijani ulaze u problemi. Fognini je bio na servisu, Čilić i Dodig su imali dvije nerealizirane break lopte, ali na trećoj je Marin dobro reagirao i pogodio za break.

Nakon toga je Dodig dobio priliku servirati za set, međutim nije išlo nimalo glatko, tek četvrtu set loptu naš par je iskoristio i uspio doći do prvog seta sa 6:3. Ključ za osvajanje seta bio je u odličnom servisu, ubacili su sedam aseva i imali 67 posto ubačaja prvog servisa što je bilo dovoljno za set.

Odmah na startu drugog seta Talijani odgovaraju. Na servisu Dodiga uz malu pomoć mreže uspjeli su doći do svoje prve break lopte, odmah ju je realizirao Fognini odličnom forhend dijagonalom s osnovne linije za 2:0.

Mogli su Talijani ubrzo i dovršiti posao u drugom setu, sada je Čilić ušao u probleme i Bolelli i Fognini su došli do 15:40, velike prilike za 4:0, no nisu to iskoristili. Ona uvjerljiva igra naših na servisu iz prvog seta se potpuno izgubila u drugom setu i Dodig po drugi put gubi svoj servis kod 4:1 i Talijani odlaze do drugog seta sa 6:1.

Nisu Talijani toliko podignuli igru koliko je naš par pao, posebno na servisu. U trećem setu se nastavilo u sličnom ritmu i kod 1:1 na servisu Dodiga ponovno su uslijedili problemi. Imao je naš par 40:15, ali onda je stao prvi servis, nije se izbjegavao Fognini koji je sjajan na mreži i sve prilike za volej je iskoristio i donio Italiji novi break, prvi u trećem setu.

Do kraja seta naš par se više mučio kako zadržati svoj servis nego što je prijetio Talijanima, u jednom trenutku je došao do 30:30 protiv servisa Fogninija, međutim u oba navrata Talijani su dobro reagirali.

Kod 5:3 su Talijani još jednom došli do break lopte, iskoristili su je novom pogreškom našeg para i sa 6:3 su stigli do prednosti 2-1 u setovima.

Nakon prvog seta koji su Čilić i Dodig uzeli uz velike zasluge prvog servisa, drugi i treći set su ponudili drugačiju sliku, igralo se puno više, a Talijani su se tu pokazali puno organiziranijima i s više osjećaja za postavljanje i kretanje.

Već na startu četvrtog seta bilo je vrlo opasno za naš par jer su Bolelli i Fognini već kod 1:0 na servisu Čilića stigli do break lopte, no prvo odličan drugi servis winner, a zatim dobra reakcija Dodiga na mreži zaustavljaju Talijane.

Napokon su Talijani ušli u probleme na servisu Fogninija kod 2:2, Bolelli nije uspio zna mreži zadržati igru točno u njega, Dodig je izborio break loptu, ali odličan servis i zatim volej Bolellija spašavaju Talijane. Nastavili su se naši igrači boriti, natjerali su Talijane u probleme, međutim do nove break lopte nisu došli.

Nakon što naš par nije uspio napraviti break, Talijani su to kaznili i kod 3:2 na servisu Čilića iskoristili su njegove probleme s ubacivanjem prvog servisa, stigli do 30:40 i onda odličnim reternom Fogninija poveli s 4:2 te došli nadomak pobjede. S tim se nisu složili Čilić i Dodig koji su pritisnuli servis Bolellija i nakon nekoliko odličnih reterna uspjeli su vratiti izgubljeni servis i smanjiti na 4:3.

Nekako su se oba para dovukla do tie-breaka uz veće ili manje probleme na servisu, a tamo je Hrvatska bolje krenula, povela 3:1 i Čilić je imao čist volej na mreži, ali nije dobro zahvatio lopticu. Umjesto da Hrvatska povede 4:1, Talijani su stigli do prednosti nakon još dva neuspješna Čilićeva voleja i poveli su 4:3 uz dva servisa Fogninija. Odličan retern Dodiga u Bolellija na mreži vratio je Hrvatsku u igru, uslijedila su dva prva servisa Čilića uz jedan as i set loptu kod 6:5.

Bolelli je preživio sa svoja dva servisa, a Fognini je dobrom igrom na mreži donio talijanskom paru prvu meč loptu. Prva meč lopta je spašena uz podosta sreće, no uslijedio je poklon za vodstvo 8:7 talijanske kombinacije, no ovaj put je Fognini imao tanke živce, nije ubacio prvi servis, a zatim je volej zakucao u mrežu i druga meč lopta je spašena. Fognini se brzo iskupio pogodivši crtu za treću meč loptu, no u igri s osnovne linije nije nadmudrio Čilića i Hrvatska se još jednom spašava. Krasan poen kod 9:9 otišao je na stranu našeg para za drugu set loptu. Lako je to riješio Bolelli s dva dobra prva servisa za četvrtu meč loptu i 11:10, ona je spašena, ali još jedan lagani volej Čilić šalje u mrežu za petu meč loptu Talijana i servis Fogninija. Uslijedio je as i Talijani dolaze do vodstva 2-1.

rvatski par je jednostavno prekasno proigrao, cijeli drugi i treći set je bio u apsolutno podređenoj poziciji, a u završnici, u tie-breaku Talijani su se pokazali boljima iako su se Čilić i Dodig borili i pokušavali doći do pobjede.

U nedjelju će na terenu biti Andreas Seppi i Marin Čilić te Ivan Dodig i najvjerojatnije Fabio Fognini.

Davis Cup, Svjetska skupina, prvo kolo:

Italija – Hrvatska 2:1 (Fognini/Bolelli – Čilić/Dodig 3:6, 6:1, 6:3, 7:6(11)).

HRsport.net

 

Odgovori