Hrvatska teniska reprezentacija prije dvije godine osvojila je zadnje izdanje Davis Cupa u izvornom formatu

Marin Čilić pobijedio je 25. studenog 2018. godine francuskog reprezentativca Lucasa Pouillea za konačni rezultat 3:1 i posljednji, povijesni Davis Cup trofej osvojen prema izvornom formatu natjecanja. Omiljenu i mnogima nedostižnu salataru podigli su, uz Marina Čilića, hrvatski Davis Cup reprezentativci Borna Ćorić, Mate Pavić, Ivan Dodig, Nikola Mektić i Franko Škugor.

“Osvajanje Davis Cupa je jedan od mojih najvećih, najblistavijih trenutaka u karijeri. Taj uspjeh ne bi došao bez cijelog stručnog stožera koji je bio važan kotačić cijelog procesa. Samo osvajanje Davis Cupa ne dolazi preko noći, to je ciklus koji je trajao. Istaknuo bih naše jedinstvo i atmosferu koju smo imali u svim susretima koji su nas doveli do trofeja. Nadam se da smo ostavili dubok trag u hrvatskom tenisu i potakli neke nove klince da vjeruju u svoje mogućnosti i da nikada ne odustaju od svojih snova”, prisjeća se rado ovog trofeja Marin Čilić.

Prije finalnog meča s Francuskom, Hrvatska je na putu do naslova pobijedila reprezentacije Kanade, Kazahstana i SAD-a. Finalni meč između Hrvatske i Francuske otvorio je Borna Ćorić koji je pobijedio Jeremyja Chardyja 6:2, 7:5, 6:4.

“Osvajanje Davis Cupa 2018. godine definitivno je jedna od najljepših uspomena u mojoj cijeloj karijeri. O tome sam sanjao još kada sam vidio naše dečke da su ga osvojili 2005. godine. Time sam ispunio jednu od svojih najvećih želja. Kad god se sjetim tog razdoblja u meni se bude samo najljepše uspomene”, otkrio je Borna Ćorić.

Ivan Dodig hrvatski je stručnjak za parove. Na putu do finala je s Marinom Čilićem u susretu parova pobijedio Kanadu, a u suradnji s Nikolom Mektićem svladao je kazahstanski duo.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam bio dio ove lijepe ekipe. Posebna draž bila je u tome što smo uspjeli ranije svi zajedno sjesti i dogovoriti se. Imali smo veliku želju da ova naša generacija igrača na čelu s Marinom i Bornom te vrhunskim parovima pokuša osvojiti Davis Cup. Imali smo taj veliki cilj i to smo uspjeli i ostvariti. Svi smo disali jedan za drugog. Kući smo donijeli naslov svjetskih prvaka što je bila posebna čast i siguran sam za će svima nama to ostati u sjećanju za cijeli život”, prisjetio se Ivan Dodig.

Sudjelovanje u osvajanju Davis Cupa emotivno je doživio i Mate Pavić kojem je polufinalni nastup u Zadru, unatoč porazu od Amerikanaca u susretu parova, ostao u dubokom sjećanju.

“Bio sam povratnik u Davis Cup reprezentaciju nakon dugo vremena tako da sam sve doživio dosta emotivno. U posebnom mi je sjećanju ostao prvi susret koji sam tada odigrao u Zadru pred domaćom publikom. Naravno i doček u Zagrebu nešto je što će se teško ponoviti. Bio je to veliki uspjeh za hrvatski tenis i nadam se da ćemo opet u budućnosti imati priliku osjetiti jednaku emociju i energiju igrajući pred domaćom publikom”, izjavio je Mate Pavić.

Nikola Mektić pobijedio je, u paru s Ivanom Dodigom, susret parova u meču s Kazahstanom. Uz samu pobjedu, Nikola se rado prisjeća i dočeka koji su Davis Cup reprezentaciji priredili navijači u Zagrebu.

“Definitivno je to jedan od onih osjećaja i trenutaka koji se nikada ne zaboravljaju i ostaju u sjećanju za cijeli život. U najdražem sjećanju ostao mi je doček u Zagrebu jer nikada ranije ništa slično nisam doživio. Bilo je lijepo vidjeti toliko veliki broj naših ljudi i s njima proslaviti pobjedu. Nismo igrali smo za sebe već i za naše navijače. Vjerujem i nadam se da će biti još takvih dočeka i naslova u Davis Cupu.”

Davis Cup ove se godine neće održati zbog pandemije koronavirusa, a naši reprezentativci priliku za novu, treću titulu imat će iduće godine u studenom. Nikola Mektić nedavno je postigao uspjeh karijere osvojivši u parovima ATP Finale u Londonu, a od iduće sezone bit će u paru s Matom Pavićem, još jednim hrvatskim stručnjakom za parove. Vjerujemo da je to najava brojnih uspjeha kojim će nas naši tenisači razveseliti u mjesecima pred nama.

Odgovori