Mostarac Slaven Planinić među BUDO legendama

Mostarac Slaven Planinić u 40-oj godini života ne usporava svoj nevjerojatni tempo svakodnevnih treninga s ciljem usavršavanja sebe i svojih učenika, uz stalno nastojanje za odgajanjem cjelovitih osoba, ne samo u sportskom smislu. Instruktor je Jeet Kune Doa i Filipinskih borilačkih vještina, certificiran od Dan Inosanta, poznatog i po tome što je bio desna ruka Bruce Leeju. Planinić također ima crni pojas za brazilian jiu jitsu , a trenira i muay thai, wing chun kung fu, taekwondo, kickboxing, MMA.

O svojoj bogatoj karijeri borca i posvećenog trenera, pričao je u intervjuu za Pogled.ba.

Kada i kako se rodila Vaša ljubav prema borilačkim sportovima i vještinama?

-Teško je to reći, jednostavno to je nešto što volim cijeli svoj život. Nikad se nisam vezao za jednu borilačku vještinu, uvijek sam pokušavao raditi različite stvari, steći tehniku i iskustvo u različitim oblastima borbe. Pa sam tako trenirao, taekwondo, kickboxing, muay thai, wing chun kung fu, jeet kune do, brazilian jiu jitsu, MMA, filipinske borilačke vještine i natjecao se po različitim pravilima najviše radi stjecanja iskustva u određenom segmentu borbe.

 

Što Vam je bilo najveći izazov u životu? Što smatrate svojim najvećim uspjehom, a što neuspjehom?

-Najveći izazov uvijek sam bio sam sebi. Trudio sam se i još uvijek se trudim da budem bolji od moje starije verzije, a smatram da bi to trebalo biti i najveći izazov za svakoga drugoga. Što se tiče sportskih uspjeha tu je dosta pobjeda koje su mi ostale u sjećanju, recimo prvi MMA turnir 1998.godine i drugo mjesto, prva MMA borba na prostoru BiH 2001. i pobjeda za 36 sekundi, osvajanje drugog mjesta na europskom BJJ prvenstvu 2007… Neuspjeh je to što uvijek mislim da sam mogao stepenicu više ali uz odgovarajuću potporu i logistiku koje nikad nisam imao.

 Koliko je na Vaš način rada i pristupa treningu utjecao boravak u USA?

-Maksimalno puno. Od prvog odlaska u SAD 2007. tamo sam boravio svako nekoliko mjeseci u etapama po 3,5,6 mjeseci i to je bilo presudno za stjecanje znanja i iskustva i poboljšanje moći podučavanja. Koristio sam priliku i trenirao na raznim adresama i s vrhunskim stručnjacima u svojim oblastima.

Svi ljubitelji borilačkih vještina razumiju značenje rada s Dan Inosantom – što je to iskustvo značilo za Vas?

-O Dan Inosantu mogao bih pričati satima i opet ne reći dovoljno. Vrhunski borilački stručnjak, majstor u različitim stilovima borbe, enciklopedija borilačkih vještina, nevjerojatno životno iskustvo i izuzetno draga i pristupačna osoba. Bio je poznat kao desna ruka legendarnog Bruce Leea, bivši vojni padobranac, holivudski kaskader i glumac, trener MMA boraca i trenera, instruktor vojnih i policijskih posebnih postrojbi. Sretan sam što sam njegov učenik i još više što me on certificirao kao instruktora Jeet Kune Doa i Filipinskih borilačkih vještina.

Radili ste i s dvostrukim svjetskim BJJ prvakom, Kazekom Munizom?

– Kazeka je veliki poznavalac grapplinga, BJJ, Juda, hrvanja i MMA i od njega sam naučio sve o tim sistemima borilačkih vještina. On je i zaslužan za moj prvi odlazak u SAD, a kod njega sam i radio mjesecima dok bi boravio u Kaliforniji kao instruktor u njegovoj Akademiji. On me i promovirao u crni pojas za BJJ.

Smatrate li zadovoljavajućom pažnju koju mediji u Bosni I Hercegovini posvećuju borilačkim sportovima?

-Borilački sportovi i vještine uvijek su bili zapostavljeni u odnosu na druge sportove iako mislim da se situacija u zadnje vrijeme mijenja na bolje posebno čestim prijenosima natjecanja na TV-u, a posebno MMA borbi koji su novi trend. Nadam se da će se i tu situacija promijeniti, tj. poboljšati.

Jeste li zadovoljni postignućima i rastom svoga kluba u Mostaru?

-Kao perfekcionist, nikad nisam zadovoljan i nikad i neću biti jer znam da uvijek može bolje neovisno o postignutim rezultatima. Ali realno, podučavanjem se bavim od 1997,godine i za to vrijeme nastupali smo na brojnim lokalnim, međunarodnim, europskim i svjetskim prvenstvima i osvajali smo medalje. Znam da ništa ne dolazi preko noći i da za svaki rezultat treba puno, znoja, suza i krvi, pa će tako sve će doći na svoje mjesto.

Koliko psihološko stanje utječe na uspješnost na treningu, i obrnuto– koliko uspješan trening utječe na psihologiju čovjeka?

-Psiha je strašno važna i bez jake glave nema ni rezultata. Ako nisi posložio stvari u glavi ne možeš očekivati rezultate. Isto tako, dobar i jak trening djeluje na psihu, stvara jaku osobu i u „glavi” jer samo oni koji su u stanju izdržati maksimalne napore, znači da su se kvalitetno izgradili i nisu odustali nakon bilo kakve male ili veće prepreke.

Možete li ukratko savjetovati našim čitateljima najbolji režim prehrane i općenito životne navike za učinkovit razvoj tijekom treninga?

-Neću pametovati o raznoraznim preparatima ili ne daj Bože steroidima kojih je sve više u sportovima. Ovdje sam veliki tradicionalist. Možda će nekome zvučati neuvjerljivo ili smiješno, ali oni koji me bolje poznaju znaju da je to istina. Cijeli svoj život sam na “maminoj kuhinji” – voće, povrće, meso, sve iz domaće proizvodnje i nikad nisam ni osjećao potrebu za nečim drugim. Ljudi zaboravljaju da još uvijek imamo (u odnosu na druge države) zdravu hranu u kojoj naše tijelo pronalazi apsolutno sve što nam je potrebno.

Žene u borilačkim sportovima? Postoji li vidljiva razlika u pristupu treningu i nivou uspjeha koje postižu?

-Žena u borilačkim sportovima uvijek je bilo i sve ih je više. Dosta njih trenira rekreativno, a dobar broj se i natječe po različitim pravilima. Što se tiče pristupa treningu sve manja je razlika u odnosu na muške kolege, a imamo i dosta primjera kad žene dominiraju nad muškim trening partnerima koliko god to nekome bilo teško priznati.

Vaši planovi za budućnost?

-Samo nastaviti ovo što sam i do sada radio, usavršavati sebe i svoje učenike, ostvarivati bolje rezultate, ali najviše stvarati bolje osobe koje će se spremnije suočiti sa svim životnim problemima… I ja ću biti sretan.

T.R.T./Pogled.ba

 

 

 

Odgovori