Ivanišević: “ITF-ov odvjetnik htio je Marinu uništiti karijeru”

Marin Čilić je po završetku teniske sezone zatvorio stranicu dopinškog slučaja koji mu je, iako je to bilo daleko od njegove želje, bio glavna briga još od ljeta. Čilić je dobio bitku s Međunarodnim teniskim savezom, koji je u postupku pred Sportskim arbitražnim sudom u Lausannei tražio dužu suspenziju, a na ono što se zbivalo su se u utorak u Zagrebu osvrnuli Marinov trener Goran Ivanišević i menadžer Vincent Stavaux…

Osim što je Marin Čilić sam ispričao svoj dio priče, prvo prošlog tjedna u Parizu, a zatim i ovog utorka u Zagrebu, ono što se zbivalo u Čilićevoj borbi protiv optužbi Međunarodnog teniskog saveza opisali su i Goran Ivanišević i Vincent Stavaux.

 

Najbolji hrvatski tenisač svih vremena je u ljeto dogovorio trenersku suradnju s Čilićem i u toj je ulozi pratio pravnu borbu s ITF-om. Belgijac Stavaux je, pak, otprije nekoliko mjeseci postao Marinov menadžer, a iako to sigurno nije očekivao, među prvim zadacima bilo mu je da pomogne u branjenju Čilićeva imena od optužbi za doping, koje su prijetile ozbiljnim zastojem u karijeri trenutno drugorangiranog hrvatskog reketa.

“U početku sam isto razmišljao da su to namjerno napravili zbog Davis Cupa koji je Hrvatska igrala protiv Britanaca”, osvrnuo se Goran Ivanišević na ovaj slučaj, dodajući da je takvo mišljenje promijenio zbog britanskog odvjetnika koji je u ovom sporu zastupao ITF: “Kada sam upoznao Jonathana Taylora, vidio sam da njega nije ni briga o tenisu. Njemu je bio cilj uništiti život Marinu Čiliću, cilj je bio uništiti život sportaša. Htio je 12 do 24 mjeseca, što bi Marinu uništilo karijeru.”

“Ne vjerujem da je to dobar čovjek. To su odvjetnici, ima svakakvih vrsta ljudi, ali ne može biti dobar čovjek onaj koji ti želi uništiti život i to radi sa zadovoljstvom”, dodao je Goran o britanskom odvjetniku: “Znam da smo na suprotnim stranama, ali kada bez dokaza tražiš 24 mjeseca, gdje je tu logika?”

“Kako ja razmišljam, njegov motiv bio je što je Marin najviše rangirani tenisač ikada koji je bio na tom suđenju, mislim da je htio postaviti primjer za druge. Bilo je strašnih kazni za tenisače koji nisu ništa napravili, a tenis im je život, htio je od Marina napraviti primjer i od toga je sve počelo. Hvala Bogu, nije uspio, ima poštenja i ima pravde”, nastavio je Ivanišević, dodajući da je čitav postupak koji je prvotno bio na ITF-u, a u rujnu je doveo do Čilićeve suspenzije na devet mjeseci, bio potpuna farsa.

“Bila su tri suca, koja su na tom prvom saslušanju i tužila i sudila. Tu ne možeš dobiti nikako, to je igrokaz, ali hvala Bogu da postoji CAS, švicarski sud, u tom postupku su sva tri suca bili odvjetnici”, opisao je Goran, zadovoljan zbog rješenja žalbe pred Sportskim arbitražnim sudom.

“Gledao sam Marina pet mjeseci, čestitam mu kako je mirno sve odradio. Dosta smo se zezali i smijali, ali kako god, uvijek sjediš i čekaš neku odluku, što nije ugodno. Nama engleski nije materinji jezik i gledaš svaku riječ i svaku zarez, nešto što kažeš može ispasti kako nisi mislio. Marina su stalno navodili da kaže nešto što oni žele”, zaključio je Čilićev trener i dugogodišnji prijatelj i mentor, sretan što je ova priča sada gotova.

Slijede pripreme za novu sezonu, u kojoj Ivanišević od Čilića očekuje puno agresivnije izdanje, s boljim servisom, kako bi se Marin što brže pomaknuo sa sadašnjeg 37. mjesta na svijetu. Po Goranovu mišljenju, moguć je napad na Top 5 svjetskog tenisa.

Vincent Stavaux, Čilićev menadžer, pojasnio je da je tijekom trajanja postupka odlučeno da neće biti obraćanja javnosti ili razgovora s novinarima dok sve ne bude gotovo, a sada kada je priča završena, i on je odahnuo. No, ne baš do kraja. “Martin Luther King svojedobno je rekao da ima san, a i ja imam san – želim da sutra u novinama izađu naslovi ‘Nevin’, jer se ovdje o tome radi”, kazao je Belgijac.

“Bila je laž da je u tijelu bio otkriven niketamid, a jedina stvar koja je Marinu bila pronađena je metabolit”, nastavio je Stavaux, ističući da je i pronalazak metabolita suprotan antidopinškim pravilima – no, ne i u Čilićevoj situaciji: “Ovaj slučaj bio je specifičan jer je metabolit bio neaktivan i bio je iz preparata koji je bio konzumiran izvan natjecanja. To ITF nije uzeo u obzir, a to je sve bilo dokazano, to nam je potvrdio ugledni profesor iz Engleske i bilo je jasno da je ono što je pronađeno bilo sasvim neaktivno. Kada uzmete glukozu, metabolit je aktivan je maksimalno dva sata, a ovdje govorimo o testu pet dana kasnije.”

“Ne želim više čuti o dopinškom slučaju Marina Čilića jer taj slučaj ne postoji. Možemo govoriti o tehničkoj pogrešci, ali tehnička pogreška nije bila na igraču”, dodao je belgijski menadžer, spominjući da se trenutno drugorangirani hrvatski reket sada može fokusirati isključivo na tenis, “što je apsolutni prioritet.”

“Bez obzira na to tko postane Marin Čilić, za 10 godina bit će ljudi koji će misliti da je varalica, a ako bude samo jedan, i to je previše s obzirom na to da je u ovom slučaju nedužan”, zaključio je Stavaux.

 

Odgovori