Kladionice reagovale na informacije Porezne uprave: Građani se klade s 200 miliona godišnje

Na informacije Porezne uprave FBiH o poslovanju kladionica u BiH reagovali su iz Premier kladionice.Oni kažu kako su “potaknuti činjenicom da je Porezna uprava FBiH pripremila pogrešno tumačenje ovih podataka s ciljem obmane javnosti na način da sve uplate predstavi kao zaradu kladionica, a zanemari ostvarene dobitke, što sistemski rade već godinama, obraćamo Vam se ovom reakcijom kako bismo tačno i jasno predstavili ove jednostavne podatke”.

“Građani Federacije BiH nisu u 2019. godini u kladionicama potrošili 1,74 milijarde KM, kao što to žele prikazati Porezna uprava FBiH i Šerif Isović. Toliki novac za igre na sreću nemaju građani ni mnogo većih i bogatijih zemalja. Građani FBiH su u 2019. uplatili ukupno 1,74 milijarde KM, a ostvarili su 1,54 milijarde KM dobitaka. Dakle, građani FBIH su u 2019. godini igrali s oko 200 miliona maraka te kroz cijelu godinu, uplaćujući, dobivajući i opet uplaćujući, generirali 1,74 milijarde KM uplata i 1,54 milijarde KM dobitaka”, navodi se u regovanju.

Dodaju kako je 200 miliona KM je stvarni novac kojeg su građani FBIH u 2019. potrošili u kladionicama i tih 200 miliona KM predstavlja prihode kladionica.

“Od tih prihoda kladionice dalje moraju pokriti nemale troškove poslovanja (plaće, doprinose, zakup prostora, naknade, poreze i ostale obveze). Prema tome, 13 kladionica u FBiH nisu zaradile 1,74 milijarde KM, kao ni 200 milouna KM. Neke su poslovale u većem, neke u manjem plusu, a neke na nuli ili u minusu”, kažu oni.

Nadalje navode kako su iz Porezne uprave FBiH stalno stižu upozorenja kako Federacija gubi novac neoporezivanjem dobitaka ispod 100 KM, pri čemu se posebno naglašavaju RNG igre (Bingo i utrke pasa).

“Ako imamo na umu da je Šerif Isović zajedno s tadašnjim generalnim sekretarom SDA Amirom Zukićem još od 2016. godine forsirao novi Zakon o igrama na sreću, jasno je kako je Isovićev cilj i dalje uvođenje 5 posto poreza na uplate za sve igre i 10 posto poreza na sve dobitke, uključujući i RNG igre, što se apsolutno kosi s politikom oporezivanja igara na sreću u razvijenim zemljama Europske unije. Što bi to značilo lako možemo izračunati primjenjujući te stope poreza na podatke iz 2019. godine. Pet posto poreza na sve uplate u 2019. je 87 miliona KM. Deset posto poreza na sve dobitke u 2019. je 154 miliona KM. Dakle, od 200 miliona KM s kojima su građani igrali igre na sreću u 2019. godini Isović i Porezna uprava FBiH bi željeli uzeti 241 milion KM poreza. Kako od 200 miliona KM uzeti 241 milion KM, i dalje je nejasno! Ko god je ikada zaigrao Bingo ili utrke pasa jasna mu je priroda tih igara i jasno mu je da bi oporezivanje svih uplata i svih dobitaka te igre automatski uništilo”, smatraju u Premier kladionici.

Evidentno je kako rješenja koja zagovara Šerif Isović, dadaju oni, nemaju nikakvo logičko ni matematičko uporište, a kada uz to uzmemo u obzir i kontinuirano svjesno i (zlo)namjerno pogrešno tumačenje podataka, s pravom se postavlja pitanje za koga i s kojim ciljem rade Porezna uprava FBiH i Šerif Isović.

Odgovori