Marin je osvojio što je morao i rasterećen može ići dalje

Osim što se riješio noćne more zvane “poraz u finalu od Argentine u zagrebačkoj Areni 2016. godine”, Marin Čilić (30) sudjelovanjem je u osvajanju ovogodišnjeg Davisova kupa, nakon blistave pobjede nad Francuskom u Lilleu, postigao još jedan važan cilj: učvrstio je svoju poziciju među najboljom sedmoricom aktivnih igrača.

Svi znamo kako je Marin emotivno teško stradao nakon neuspjeha protiv Juana Martina del Potra jer su ga u tom meču samo dva poena dijelila od pobjede. Nakon toga dugo je bio u rezultatskoj krizi, ali sada je napokon sve to ispravljeno. S dvije pobjede u finalu u Lilleu Marin je dokazao da je istinski vođa naše reprezentacije i da može pobjeđivati i pod pritiskom.

Davisov pokal nešto posebno

– Taj poraz od Argentinaca sve nas je proganjao jer nas je od uspjeha dijelilo samo nekoliko poena. Ali mi smo ostali na okupu, pridružio nam se i Mate Pavić, pa smo u Lilleu bili zaista dominantni – ističe izbornik naše reprezentacije Željko Krajan.

Nakon veličanstvenog dočeka u Zagrebu, Marin si nije mogao priuštiti još jednu takvu feštu u svom rodnom Međugorju, odakle je i njegov kum i susjed Ivan Dodig, jer je zbog obveza prema svom glavnom sponzoru Filli morao otputovati u Miami. Nakon toga otišao je sa suprugom Kristinom na kraći odmor…

Zasluženo! Jer iza njega je veliki trijumf. Osvojio je Marin i naslov u Grand Slam kategoriji, ima US Open iz 2014., ali Davisov pokal za njega je nešto posebno, nešto što je prelomilo njegovu karijeru.

A usput je zacementirao svoju poziciju u društvu sedmorice veličanstvenih današnjeg doba. Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković, Andy Murray, Stan Wawrinka, Juan Martin del Potro i – Marin Čilić. Samo oni su od svih aktivnih tenisača osvajali Grand Slam naslove, samo oni uz trofeje na četiri najprestižnija turnira imaju i pobjede na Mastersima 1000 a usput i naslove u Davisovu kupu. Izvan tog kruga nema igrača koji se barem jednom okitio Grand Slam naslovom. Neki su igrali finala, ali to nije to.

A Marin bi zapravo komotno mogao biti i član velike šestorke. Za razliku od Del Potra ima i dva finala na Grand Slam turnirima (Wimbledon 2017. i Australian Open 2018.), dok Argentinac ima još samo jedan finale, ali na istom turniru: 2009. je osvojio US Open a 2018. igrao u finalu.

Čilić i Del Potro su vršnjaci, imaju po 30 godina, pa će biti zanimljivo kako će se njih dvojica nositi s konkurencijom sljedećih godina. Mogu li zaustaviti lidere – Đokovića (31 godina), Nadala (32), Federera (37) – mogu li sustići posustale Wawrinku (33 godine, 66. na ATP listi) i Murraya (31 godina, 259. na ATP listi), ali i održati prednost pred novim valom koji predvode naturalizirani Nijemac Alexander Zverev i naš Borna Ćorić.

Brani finale i 1200 bodova

U ovom trenutku izgleda da će zahuktali Đoković i u 2019. rivalima ostaviti samo mrvice, ali odnosi se u vrhunskom tenisu brzo mijenjaju. Federer je na zalasku karijere i teško da će još jednom bljesnuti, Murray i Wawrinka imaju problema s ozljedama, kao i Nadal. U takvoj situaciji izgledi preporođenog Čilića da se u ovom poretku besmrtnika pomakne za još koju poziciju nisu mali. Marin sad sebi može reći da je osvojio “sve što je morao” i da sve buduće uspjehe doživljava – dodatnim bonusom. Psihološki rasterećen, a uz neosporne kvalitete koje ima, mogao bi sljedećih godina biti iznimno opasan.

Za sve pa i za Đokovića. Uostalom Međugorac je dokazao da se može nositi s Beograđaninom, u posljednjih pet mečeva dvaput ga je pobijedio, a u još dva meča osvajao je set. Iako će novu sezonu započeti na Staru godinu u Puneu (Indija), prvi veliki ispit Marin će imati na Australian Openu u Melbourneu (počinje 14. siječnja). Kao što se zna, naš najbolji tenisač brani finale (poraz od Federera) a to je cijelih 1200 bodova, od 4250 koliko ih je ukupno zaradio ove godine.

Anton Filić / Vecernji.hr

Odgovori