Marko Bencun svoje bogato nogometno iskustvo i znanje prenosi na mlađe uzraste

U velebnom kompleksu Sport centra Međugorje razvija se lijepa sportska priča koju je pokrenuo jedan od najpoznatijih broćanskih interancionalaca Marko Bencun.

Svojom srčanošću i uzornim ponašanjem na terenu bio je omiljen među suigračima i navijačima, posebno u dresu splitskog Hajduka. Nakon problema s ozljedama, profesionalnu karijeru je zamijenio trenerskim poslom, i to s najmlađima.

Pokrenuo je nogometnu škole „Međugorje“ koja u nepunih godinu dana postojanja broji 70-ak djece, uzrasta 2011. i mlađe.

„ Ideja se razvila kada sam završio nogometnu karijeru jer sam oduvijek htio raditi s djecom i prenijeti im nogometno znanje i iskustvo. Vrlo brzo sam se dogovorio s gospodinom Nikom Dodigom koji je ponudio vrhunske uvjete za rad i razvoj mladih nogometaša- ističe Bencun na početku našega razgovora.

Koji su temelji radi nogometne škole „Međugorje“?

U našoj školi je naglasak na djeci i njihovom sportskom razvoju kroz igru i ljubav prema sportu. U ovim godinama je jako bitno djeci omogućiti da zavole nogomet i bez pritiska uživaju u njemu. Uz mene, u klubu s najmlađim, vrtićkim uzrastom, radi i trener Toma Jurić koji je sjajan trener.

Kad je idealno vrijeme za početak bavljenja nogometom?

Sve je individualno, uglavnom kod nas djeca dolaze s navršenih pet godina i u početku je to rad na koordinaciji, a potom dolazi lopta i tehničke stvari.

Koja je razlika između nogometa kada ste Vi igrali i sada?

A nogomet se malo mijenja, posebno u ono vrijeme kada sam ja odrastao, puno se manje radilo sa nama kad smo bili djeca, zato mislim da znam točno sta treba djetetu kad dođe u veći klub da bude pripremljen na tur razinu.

Koji su planovi za ovu sezonu?

Iako živimo u specifičnom vremenu zbog pandemije COVID-om 19, trudimo se da djeca što manje osjete probleme s kojima se svijet susreće. Mi smo organizatori lige koja okuplja 10ak- klubova iz Hercegovine i svi susreti se odigravaju na terenima Sport centra. Nadalje, ove godine nas očekuje i tradicionalni međunarodni nogometni turnir „Međugorje Cup“ koji okuplja jako kvalitetne domaće i inozemne škole nogometa. Moram istaknuti i izvrsnu suradnju s klubovima iz našega okruženja i to me jako veseli jer djeca imaju jako puno prijateljskih utakmica i druženja sa svojim vršnjacima.

U nogometnom svijetu ste poznati kao iznimno korektan igrač koji je uvijek davao svoj maksimum na terenu. Brojni hrvatski nogometaši, među kojima su reprezentativci Nikola Vlašić i Mateo Sušić, podržali su rad škole nogometa „Međugorje“

Nikola i Mateo su moji nekadašnji suigrači u Hajduku i Zrinjskom, s kojima me veže dugogodišnje prijateljstvo. Njihova potpora mi jako puno znači i daje mi motiv da nastavim graditi svoj trenerski put i pomognem djeci da razviju svoje nogometne vještine.

Odgovori