Mladen Mišo Dodig: Ostvarili smo sjajan uspjeh

Posljednji uspjeh Hrvatske teniske reprezentacije još jednom je pokazao kako je tenis jedan od najtrofejnijih sportova u državi. Uz prvog igrača reprezentacije i rekordera po broju pobjeda za Hrvatsku, Marina Čilića i novu zvijezdu Bornu Goju, velike zasluge za ovaj rezultat pripadaju i stručnom stožeru u kojemu je i  Brotnjak Mladen Mišo Dodig. Prvi je bh. trener s ATP licencom i  u svojoj riznici ima nekoliko izvanrednih rezultata, od kojih posebno ističemo Grand Slam na Australian Openu 2021. godine.

Komentirajući ovogodišnji rezultat u Davis Cupu, Mišo je kazao:

Ovo je nevjerojatan rezultat s obzirom da nam je nedostajao ozlijeđeni Borna Ćorić koji je uz Marina bio igrač singla. Međutim, njegov imenjak Gojo je pokazao  da za Davis Cup igra uvijek nevjerojatno, tako da ostvarili smo sjajan uspjeh. Treće finale u zadnjih pet godina je  stvarno veliki rezultat za hrvatski tenis i ponosan sam što sam dio toga.

Dosta se rasprave vodi oko promjene sustava Davis Cup natjecanja. Koje je po tebi bolje rješenje?

Što se tiče sustava Davis Cupa, mislim da trebamo dati vremena novom sustavu pa kroz nekoliko  godina odlučiti, ali da sada moram odlučiti, ipak bih rekao stari sustav.

Svojedobno si bio jedan od najtalentiranijih tenisača u državi, što je presudilo da ipak završiš u trenerskim vodama?

Imao  sam jako dobre rezultate i osvajao  državna prvenstva, ali put me odnio u trenerske vode. U to vrijeme sam imao problema s ozljedama i odlučili smo zajednički da Ivan ide u profesionalnih tenis a ja da gradim trenersku karijeru.

Kako je počela tvoja teniska karijera?

Što se tiče moje trenerske karijere,  nakon završetka Kineziološkog fakulteta odlazim u Luksemburg gdje sam šest godina radio kao trener s mladima u raznim akademijama. Paralelno s tim, radio sam na svome trenerskom usavršavanju i nakon dobivanja ATP licence započeo sam svoj trenerski put s profesionalnim igračima.

Koja je uloga trenera u svijetu tenisa?

Sto se tiče uloge u teniskim mečevima, tu je dosta analize i pripreme taktike. Jako puno se analizira igra protivnika i pripremaju se taktike za meč. Uloga trenera u tenisu je jako bitna.

Tvoj prvi igrač na Touru je bio tada perspektivni  Rus Hačanov.

Tako je! Naša suradnja je trajala godinu i kao najvažnije rezultate bih istaknuo Master, četvrtfinale Roland Garossa i titule na turnirima iz serije 250.

Nakon toga, godine 2016. si preuzeo ulogu prvoga trenera brata Ivana. Od tada do danas, Ivan je osvojio četiri Grand slam titule, naslov prvaka svijeta i srebro na Olimpijskim igrama.

Ivan je sportaš koji uvijek daje maksimum na treningu i s njim je zadovoljstvo raditi. Sretan sam zbog njega jer je napravio uistinu vrhunsku karijeru, kako na Touru tako i za reprezentaciju.

Ova godina je bila fantastična. Najprije je Ivan došao do povijesnog, petog Grand Slama a nakon toga i toliko željene olimpijske medalje. 

Sto se tiče srebra nevjerojatan uspjeh za hrvatski tenis, a pogotovo za Ivana i Marina koji su tako kompletirali za Međugorje sve što se može osvojiti u tenisu.

 Sljedeću sezonu Ivan počinje s nekadašnjim partnerom Melom. Što možemo očekivati od para Dodig/Melo u 2022. godini?

Par Dodig Melo vraća se na stare staze. Marcelo je jedan od najboljih igrača parova i mislim da ima dovoljno kvalitete i motivacije da se vrate na vrh.
Cilj je završni Masters na kraju godine.

Uz rad na Touru, aktivno si uključen i u rad svoga matičnog Tenis kluba Međugorje. Na posljednjoj Skupštini si izabran  u Upravni odbor.

Skupili smo ekipu ljudi koji vole sport i žele mladima omogućiti što bolje uvjete za rad u školi tenisa. Željko radi jako dobar posao i mi smo tu da mu  pomognemo i probamo stvoriti sve predispozicije da jednoga dana ti mladi naslijede Ivana i Marina.

 

 

 

Odgovori