Na rješenje Federalnog ministarstva financija Premier World Sport čekao šest godina i četiri mjeseca

Federalnom ministarstvu finansija trebalo je šest godina, četiri mjeseca i tri dana te inspekcijski nadzor Federalne upravne inspekcije, kako bi donijelo Rješenje koje je prema Zakonu o upravnom postupku bilo dužno donijeti najkasnije u roku od 60 dana, upozoravaju iz kladionica Premier World Sporta.

U pitanju je Rješenje po Žalbi koju je Premier World Sport podnio protiv Rješenja Porezne uprave – Kantonalni porezni ured Zenica, piše NAP.ba.

– Mi smo 7. Listopada 2010. Ministarstvu financija podnijeli Žalbu protiv Rješenja Porezne ispostave Zenica, koja nam je retroaktivno utvrdila općinsku komunalnu pristojbu za 2009. godinu u iznosu od 41.600 KM. U tom Rješenju sadržane su bitne povrede odredbi postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđivanje činjeničnog stanja, pogrešna primjena materijalnog prava te kršenje Ustava FBiH i Ustavom zagarantiranog prava na jednakost pred zakonom. Zbog svega toga očekivali smo kako će Federalno ministarstvo financija relativno brzo donijeti Rješenje, jer Zakonom o upravnom postupku je propisano da nadležno tijelo Rješenje mora donijeti najkasnije u roku od 60 dana – kažu iz Premier World Sporta. No, to se, objašnjavaju, nije dogodilo. Rješenja iz Federalnog ministarstva financija nije bilo godinama.

– Ministarstvo financija ne da nije poštovalo rok od 60 dana, nego ni nakon šest godina nije riješilo našu Žalbu. Kada smo vidjeli da uopće ne namjeravaju riješiti Žalbu, 16.12.2016., dakle šest godina, dva mjeseca i devet dana nakon podnošenja Žalbe, mi smo Federalnoj upravnoj inspekciji podnijeli Zahtjev za inspekcijski nadzor u Federalnom ministarstvu financija, uz poduzimanje mjera iz svoje nadležnosti – ističu iz Premier World Sporta.

Tek suočeni s inspekcijskim nadzorom, u Federalnom ministarstvu financija odlučili su uraditi svoj posao.

– Ministarstvo financija je 10. veljače 2017. donijelo Rješenje kojim poništava Rješenje Porezne ispostave Zenica i predmet vraća na ponovni postupak. Izreka kaže da je pravda spora, ali dostižna. Izgleda da je u Federaciji BiH, barem kada je u pitanju Ministarstvo financija, naglasak na ‘pravda je spora’. Kao poslodavac koji u Federaciji BiH zapošljava više stotina radnika pitamo se kako je moguće da i pored svih činjenica i dokaza koji govore u našu korist, na Rješenje od Ministarstva financija moramo čekati tolike godine – pitaju se iz Premier World Sporta. Podsjećaju i na rješenje koje je iz Vogošće do Premier World Sporta u Čitluku putovalo dvije godine, tri mjeseca i 12 dana. Iz Općine Vogošća izdali su krajem 2014. godine Rješenje kojim sportske kladionice Premier World Sport d.o.o. Čitluk obvezuju na plaćanje poreza po osnovu komunalnih pristojbi za istaknutu tvrtku, ali je to rješenje na adresu u Čitluk stiglo nakon više od dvije godine zakašnjenja.

Odgovori