Ništa ni iz 13. pokušaja: Čilić bez osvojenog seta i break šanse završio nastup na Wimbledon

Četvrtfinale će ostati najbolji rezultat Marina Čilića u Londonu. Ponovno je prolazak u polufinale stopirao Novak Đoković koji je Čilića ostavio bez seta i bez prilika na returnu.

Premda se nije stidio najava da je došao taj trenutak, da će prekinuti tradiciju kojoj nema kraja i da će brojka 13 u njegovom slučaju biti sretna, Marin Čilić završio je svoju vimbldonsku pustolovinu. U istoj fazi turnira, na istom mjestu uz ispraćaj iste osobe kao i lani. Rezultat koji se s obzirom na neuvjerljive ovogodišnje nastupe mora tretirati kao „puna šaka brade”.

 

Još je jednom morao čestitati jednostavno boljem igraču čiji penicilin za Čilića očito nema roka trajanja, prvom tenisaču svijeta Novaku Đokoviću. Nije ovog puta srpski tenisač bio toliko dominantan kao u prethodna dva susreta u kojemu je Čiliću dao mrvice, ali s njegove strane jedna sasvim pristojna razina bila je dovoljna i za pristojnog Čilića. Kada se te dvije razine suprotstave, jasno je na kojoj strani stanuje veća kvaliteta.

Servis, onaj prvi, označen je kao stavka koja će Marinu dati ili oduzeti šansu u ovom meču, a ni to protiv čovjeka-gume koji hvata što nitko drugi ne može i ne mora značiti previše. Pogotovo kada je Čilićev postotak ubačaja bio nešto iznad 50%. Na Čilićevu nesreću, već nakon nepunih deset minuta igre prvi je put položio svoje najjače oružje. Nekoliko pogrešaka u nizu i kvalitetnih vraćenih servisa kojima je Đoković odmah natjeravao Čilića na udarac više, bilo je previše za hrvatski reket broj jedan.

Srbin je brzo stekao prednost nakon koje mu je za uvodnu dionicu bilo dovoljno tek održavati svoj početni udarac, što je radio i više nego uvjerljivo. Iako je Čilić bio bezopasan na protivnikov servis, unio je ravnotežu u igru, u izmjene i držao je sve do devetog gema drugog seta. Tamo se ponovio scenarij iz trećeg gema meča i sve ono dobro što je Čilić radio tih sat vremena, otišlo niz londonski povjetarac.

Samo je jednom Đoković na Grand Slamovima u karijeri izgubio meč u kojem je osvojio prva dva seta (Melzer, Roland Garros 2010.), pa je bilo jasno kakav bi to posao morao napraviti Čilić za polufinale iako je u karijeri tri puta okretao 0-2. No prvi igrač svijeta nije ni Levine, ni Matošević ni Granollers. Konačan udarac Čilićevim ambicijama zbio se u sedmom gemu trećega seta u kojemu je Đoković i treći put napravio obrat te i bez jedne pružene break prilike izborio šesto uzastopno Grand Slam polufinale.

 

Odgovori