Opet u finalu: Čilić se revanširao Dolgopolovu

Drugi nositelj Marin Čilić preskočio je i najtežu prepreku na putu do finala Umaga. Sa 7:5, 6:2 pobijedio je Aleksandra Dolgopolova i tako mu se na najbolji način revanširao za poraz u lanjskom finalu. Bio je to meč dvaju vršnjaka (23 godine) u kojem je Dolgopolov bio taj koji je odlučivao o pobjedniku većine poena.

Svojom beskompromisnom igrom zabijao je impresivne winnere ili razočaravajuće promašivao. Najbolji dokaz toga donosi pogled na statistiku. Dolgopolov je imao 32 izravna poena i 34 pogreške, a Čilić 25 izravnih poena i samo 11 pogrešaka.

 

Upravo su neprisiljene pogreške odnijele Dolgopolovu prvi set. Dvaput je Ukrajinac imao break viška (3:1 i 5:4), no oba puta izgubio je prednost. Posebno je koban bio gubitak njegova servisa kod 5:4 kada je servirao za set. Spasio je 15-40, ali ne i treću break priliku Čilića.

Kod 5:6 Dolgopolov, koji je u Umagu prošle godine osvojio svoj jedini naslov do sada, je ponovno izgubio svoj servis i to nakon što je imao 30-0. Tada je ponovno zaredao s pogreškama i Marin je praktički na poklon dobio prvi set. Samo u tom periodu igre Ukrajinac je napravio 20 neprisiljenih pogrešaka.

Drugi set bio je puno jednosmjerniji u odnosu na prvi. Dolgopolov i dalje nije uspijevao pronaći udarce koji su mu donijeli početnu prednost u prvom setu, a Čilić je djelovao sve bolje na reternu. Hrvat je napravio novi break u drugom gemu i potom zadržao svoj servis za vodstvo 3:0, zaokruživši tako niz od šest uzastopnih gemova.

Unatoč niskom postotku prvog servisa u drugom setu (34%), Čilić je uspio zadržati sve svoje servise do kraja i čak doći do još jednog breaka kod 5:2.

Oba tenisača mučila su se s prvim servisom u ovom meču. Dolgopolov je ubacio tek 45%, a Čilić još manje, 44%. No, Marina je spašavao odličan drugi servis na koji Dolgopolov, zbog kicka, često nije imao rješenje. U igri poslije drugog servisa Marin je osvojio visokih 64% poena, a Dolgopolov 43%.

Svoju drugu priliku za osvajanje Umaga Čilić će u nedjelju pokušati iskoristiti protiv Španjolca Marcela Granollersa, koji je u prvom polufinalu bio bolji od sunarodnjaka Fernanda Verdasca 6:2, 6:7 (5), 6:1.

Marinu će to biti ukupno 15. pojedinačno finale karijere. Do sada je osvojio sedam naslova, no niti jedan na zemlji. Triput je na toj podlozi gubio finala. Granollers je do sada osvojio tri titule iz četiri finala.

U međusobnom omjeru Čilić vodi 4-1 (1-0 na zemlji), no njihov posljednji susret dobio je Granollers. Bilo je to na tvrdoj podlozi u Valenciji prošle godine.

Podsjetimo, Čilić u nedjelju može postati prvi hrvatski pobjednik od neovisnosti države. Goran Prpić osvojio je prvo izdanje ovog turnira 1990. godine, ali pod zastavom Jugoslavije.

ATP Vegeta Croatia Open Umag, polufinale:

Čilić (Hrvatska, 2) – Dolgopolov (Ukrajina, 3) 7:5, 6:2

Granollers (Španjolska, 4) – Verdasco (Španjolska, 1) 6:2, 6:7 (5), 6:1

HRsport.net

 

Odgovori