Petar Dominik Turudić: ‘U životu ništa ne dolazi samo od sebe’

Dragi čitatelji, predstavljamo vam mladoga Dominika Petra Turudića, 19-estogodišnjeg košarkaša, podrijetlom iz Brotnja koji nastupa u njemačkom prvoligaškom timu ‘LTi GIESSEN 46 ers’ iz Pohlheima.

Petar Dominik je rođen 1994. godine u Frankfurtu. Uz podršku roditelja Angele i Joze Turudića – Jokana, ovaj devetnaestogodišnjak je prošao mnoge sportove, među kojima su nogomet, rukomet, pa i tenis, ali nije se odlučio ni za jedan od navedenih, već za košarku.

Njegova strast za ovim sportom ubrzo je prerasla u fanatičnu odanost prema loptanju između obruča. Uz redovite treninge u MTV 1864 Giessen, mnogo vremena provodio je igrajući košarku sa prijateljima, a ponekad bi i sam ‘punio koš’ na lokalnim igralištima. Zbog želje za neprekidnim napredovanjem i usavršavanjem, Dominik je budio respekt svojih suigrača, trenera, roditelja i mnogobrojnih prijatelja.

 

Mama Angela kazuje kako je Dominik bio jedan svestrani dječak, te je između ostalog svirao klavir, bubnjeve, pisao pjesme, što i sada nerijetko radi u vrijeme opuštanja, a godišnje odmore uz duge ljetne dane je uobičavao provoditi u Brotnju, kod već sad nažalost njegove pokojne bake Drage i djeda Pere.

Odmor, kad si u Hercegovini baš se i ne svodi na izležavanje i ljenčarenje, pa je Dominik svom djedu Peri pomagao u obiteljskom vinogradu i vinskom podrumu, a i uz te poslove, košarka ne bi trpjela, pa je tako pod vrelim hercegovačkim nebom vrijedno trenirao sa podmlatkom HKK Brotnjo iz Čitluka i HKK Široki iz Širokog Brijega.

Kako su njegove vještine napredovale tako su i rasli zahtjevi koje je pred sebe sam postavljao ovaj mladi talentirani i vrlo (kako reče jedan poznati njemački košarkaški trener) ambiciozni Hrvat visok 202 cm i težak 96 kg, sa hrvatskim temperamentom, postao je prepoznatljiv na terenu, te je svojom požrtvovnošću ukazivao kolegama iz kluba kako i kojim metodama treba nadigrati protivničku momčad.

Kroz svoje izvedbe u dresu MTV 1864 Giessen, Dominik je promovirao hrvatski duh i volju za igranjem kvalitetne košarke, iako amater, već tad se moglo zamijetiti, da ima vrlo ozbiljan pristup i jaku volju za radom i daljnjim učenjem. Tako je vrlo brzo postao poznat među svojim vršnjacima, ali i starijim uzrastima po nadimku ‘TURU’, koji je dobio od svojih suigrača.

Nešto o dosadašnjoj karijeri Dominika Petra Turudića

Kao petogodišnjak u jesen 1999. godine počeo je nastupati za MTV 1864 Giessen. S tim njemačkim amaterskim klubom je osvojio: četiri puta Hessenmeisterschaft, dva puta Regionalmeisterschaft, dva puta Südwestdeutsche-Meisterschaft, jednom Süddeutsche-Meisterschaft, i jednom četvrto mjesto na sveukupnom njemačkom prvenstvu. Na početku priprema za košarkašku sezonu 2011/2012 je dobio poziv od njemačkog prvoligaša ‘LTi Giessen46ers’, gdje se priključio na pripreme sa prvom momčadi.

Njegovo vrijeme tek dolazi!

Bogu hvala, zadovoljan sam sa svim što sam do sada učinio, a svjestan sam koliko još trebam uložiti truda kako bih uspio u ovom sportu. Naučio sam mnogo od svojih kolega, da ništa u životu ne pada samo od sebe s neba, te da nema dobrih rezultata bez kontinuiranog, predanog i vrlo, vrlo ozbiljnog rada – kazao je Dominik. Velika želja mu je jednog dana zaigrati za košarkašku reprezentaciju Hrvatske.

 

CroExpress

 

 

Odgovori