Put od 700 km: Biciklima prema Međugorju

Svake godine na Svjetskom festivalu mladih u Međugorju koji se održava početkom kolovoza okupi se oko 50.000 mladih iz cijeloga svijeta. Među njima ove godine bit će i dvije Požežanke koje inače studiraju u Zagrebu, 19-godišnja Klara Ćurić i 25-godišnja Jasna Mihelić. One su rano jutros prema Međugorju krenule na biciklima. Put od 700 kilometara namjeravaju prijeći za sedam dana.

– Išla sam biciklom s još devetero mladih i prošle godine. Nama dvjema pridružile su se još dvije djevojke i jedan mladić iz Virovitice. Nismo se posebno fizičke pripremale, malo smo se vozile biciklima po okolnim selima, ali igramo košarku pa vjerujemo da će nam to pomoći. Uz Božju pomoć nadamo se da ćemo stići do Međugorja. Cilj nam je da na ovaj način potaknemo mlade da se odvaže i sudjeluju na ovakvim duhovnim aktivnostima – kazala je Jasna Mihelić dodajući da ima određene osobne i obiteljske nakane za koje će se moliti na ovom hodočašću.

 

Klara Ćurić na ovaj put odlučila se zbog žrtve i zahvale Bogu za sve što ima u životu. – Na ovaj put me potaknuo i moj tata koji je prije devet godina išao biciklom u Međugorje kako bi ispunio zavjet koji je dao Gospi. Bio je teško bolestan i zavjetovao se da će, ako ozdravi, hodočastiti biciklom. Nadam se da ću iduće godine zajedno s njim na 10. obljetnicu ići tim istim putem. Ove godine idemo malo drukčijom rutom – kaže Klara koja je do sada već nekoliko puta išla u Međugorje autobusom, ali nikada na Festival mladih.

Na putu do Međugorja spavat će po samostanima u svojim vrećama za spavanje jer im je važno, dodaju, samo da imaju krov nad glavom. Prije puta u požeškoj katedrali primili su blagoslov kapelana Ivice Bošnjaka koji im je pomagao u organizaciji puta, a sretan put zaželio im je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

Večernji List

 

Odgovori