Za naš portal govori ponajbolji europski košarkaš Zoran Planinić

Zoran Planinić renomirano je ime u svijetu košarke. Prošlogodišnja sezona u ruskom Himkiju pokazala je i dokazala svu kvalitetu ovoga košarkaša koji je danas po mišljenju stručnjaka ponajbolji košarkaš Europe. U prilog tome govori i statistika prošlogodišnje sezone. Zoki je predvodio svoj klub do naslova pobjednika Eurocupa, te drugoga mjesta u ruskoj ligi.  Proglašen je MVP igračem lige u navedenoj sezoni. Izabran je u prvu petorku Eurolige te je svoju momčad predvodio u asistencijama, ukradenim loptama, iznuđenim prekršajima. Za naš portal Zoki govori o protekloj sezoni, novi izazovima i hrvatskoj košarci.

 

Zoki, prokomentiraj prošlogodišnju sezonu u Himkiju?

Ovo je bila jedna od mojih najboljih sezona u karijeri. Stvarno sam puno truda uložio od početka priprema sam bio fokusiran na treninge. Puno toga mi se i poklopilo, dobar trener i suigrači i na kraju dobri rezultati tako da mogu kazati da sam zadovoljan.

Hrvatska veza Planinić-Lončar je izvrsno funkcionirala?

Krešo i ja smo dovedeni kao dva stožerna igrača i sigurno su naše igre i opravdale očekivanja ljudi iz kluba. Ponudili su nam nove ugovore i svojim dobrim igrama moramo se dalje dokazivati, ušli smo u Euroligu, jače su momčadi i mislim da smo spremni i da možemo iznenaditi mnoge.

Jesi li  zadovoljan novim ugovorom?

Produžio sam ugovor na godinu dana. Ja sam puno toga prišao i znam ocijeniti situaciju gdje mi je najbolje. Dobro se osjećam u klubu i nemam razloga mijenjati sredinu. Imam dobrog trenera, suigrače, navijači nas podržavaju i sve odlično funkcionira.

U borbi za prvaka Rusije poraženi ste od CSKA.

Do finalne serije smo se jako potrošili. S druge strane, CSKA je momčad koja ima najtelentiranije igrače i najkvalitetnije; mi smo im pokušali parirati ali jednostavno nije išlo. Igrali su snažno i iskoristili su sve svoje mogućnosti. Mi smo ispunili svoj cilj, ulazak u Europligu kroz osvajanje Eurokupa i tako da se sve to poklopilo.

Prije dolaska u Rusiju, igrao si u Španjolskoj.

Španjolska liga je jača iz razloga što je konkurencija veća. Rekao bih da je ruska liga odmah po kvaliteti iza španjolske.

S obzirom da igraš na najvišoj razini, planiraš li povratak u NBA ligu?

Ne! Nije nikako moguće jer mislim da bi tamo mogao izboriti maksimalno mjesto među dvanaest igrača. Dosta sam realan, znam koji su mi dometi i ne vjerujem da bi i s financijske i igračke strane tamo bio zadovoljan. U Europi sam zadovoljan i nije realno pričati o NBA ligi.

Pratiš li hrvatsku ligu?

Dosta pratim događanja u hrvatskoj ligi. Drago mi je što se dogodilo u protekloj sezoni. Split se podigao, Cibona, Zadar. Nema više dominacije jednoga kluba i mislim da je to dobro i da su profitirali gledatelji i da su uživali.

Predvodio si Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Pekingu. Je li realan povratak u repku na sljedećim Olimpijskim igrama u Rio de Jaineru?

Daleko je još razmišljati o tome. Kad se sjetim Pekinga, mogu slobodno kazati kako je to najsvjetliji trenutak moje karijere. Ta dva tjedna što sam doživio sa suigračima je nešto što ću pamtiti cijeli život. Rio je daleko i ne treba se opterećivati.

Mnogim mladim košarkašima si uzor i po igri i po ponašanju. Koji je tvoj savjet njima?

Najbolje je da svatko daje sve od sebe i što god napravi, to je uspjeh. Bitno je dati svoj maksimum.

 

Zoka Planinić izgradio je respektabilnu karijeru. U hrvatskoj košarkaškoj antologiji će ostati zapamćen kao prvi hrvatski košarkaš koji je izabran u prvome krugu NBA drafta. Uz klupske uspjehe u Ciboni i Tau Ceramici, Zoka je osvajač i srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Zadru 2001. godine.

 

Odgovori