Za naš portal govori proslavljeni hrvatski košarkaš i trener – Pero Vučica

U Međugorju je u tijeku Međunarodni košarkaški kamp. Perspektivni košarkaši treniraju dva puta dnevno u dvorani sv. Josipa u Međugorju. Za naš portal smo razgovarali s stručnim voditeljem kampa, proslavljenim hrvatskim košarkašem i trenerom Pero Vučicom.

Gospodine Vučica, Vaša ocjena ovogodišnjeg kampa?

Drago mi je da su došli igrači koji su bili prošle godine na kampu; a opet raduje me i dolazak došli su i nekih novih mlađih košarkaška koji dokazuju kako je ovaj kraj neiscrpan izvor novih talenata. Veliko zadovoljstvo mi čini rad i zalaganje polaznika kampa koji nam time daju povratnu informaciju da dobro radimo.

 

Kako je krenula Vaša suradnja s ovim kampom?

Suradnja je počela davno, s Borisom Kurtovićem i Tomislavom Bubalom prije deset godina. Mislim da je sljedeći korak nakon osnivanja Košarkaškog kluba Međugorje, formiranje takmičarskih momčadi i nastup u ligi. Ja ću uskoro preuzeti rad s mladim igračima u KK Adriatiku i na taj način ćemo razvijati suradnju između ova dva kluba.

Jučer je kamp posjetio i Zoran Planinić.

Zoran je jedna košarkaška veličina i sigurno čovjek koji je najbolje mogao polaznicima kampa pokazati kako se uspijeva u ovome sportu. To je za djecu bila idealna prilika da razgovaraju s tim igračima koji im je govorio o svojim početcima, ciljevima kada su bili u njihovim godinama. Djeca su bila oduševljena i tankom Baraćem i Zoranom Planinićem.

 Dolazite iz Splita, izgradili ste respektabilnu igračku i trenersku karijeru, odgojili brojne košarkaške legende.

Ja sam uvijek težio da osim košarkaških vrlina, u igračima razvijam odgovornost prema životu, obrazovanju i bilo kojem drugom poslu koji će obavljati. Za 15-ak igrača sam omogućio odlazak na školovanje u Ameriku; iako nisu svi završili tamo fakultete, nastavili su se baviti košarkom i izgradili odlične karijere. Pravi igrač uči trenera, on je kreativac i stvara novi segment košarkaške igre. Primjer takvoga igrača je Zoran Planinić kojega je uistinu zadovoljstvo gledati na terenu.

 Kako gledate na stanje u Košarkaškom klubu Split?

Splitska košarka je odraz hrvatske košarke. Cijela je situacija takva da ne možemo zadržati kvalitetne igrače u našoj ligi, kao što su Barać, Planinić i evo novi primjer Hezonja kojemu je tek 17 godina. Zadar, Split i Šibenik su bili centri stvaranja igrača; danas svi oni idu odmah u inozemstvo u potrazi za boljim uvjetima. Ono što me raduje je dobar rad s mlađim uzrastima; mnogi naši igrači su u reprezentativnim selekcija i to je dokaz da može biti puno bolje.

Nadu Hrvatskoj ulijeva nedavno osvojena brončana medalja u Litvi.

Rezultati koje postižemo na Međunarodnim natjecanjima dokazuju kako imamo kvalitetu u budućnost. Samo ti igrači odlaze vrlo brzo i ne možemo ih zadržati u našoj ligi. Ali na nama je da stvaramo dalje vrhunske igrače.

 

 

 

Odgovori