Čilić: Kada igram dobro, mogu parirati svakome

Nakon pobjede nad Slovakom Martinom Kližanom (7-5, 6-4, 6-0) u osmini finala US Opena, najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić dao je intervju za službenu web-stranicu posljednjeg Grand Slam turnira sezone. Ondje će mu protivnik biti Britanac Andy Murray koji je sa 6-4, 6-4, 6-2 savladao Kanađanina Milosa Raonica.

Ponovo ste u četvrtfinalu Grand Slama nakon dugo vremena. Pretpostavljam da ste sretni s time?

– Vrlo sam, vrlo sretan što sam ponovo u četvrtfinalu. Posljednje dvije sezone otkako sam igrao u polufinalu Australian Opena, nedostajalo mi je rezultata na Grand Slamovima. 

Ovo samo pokazuje da sam imao dobro ljeto, da sam igrao konstantno. Mislim da mi je najviše pomoglo što sam igrao puno mečeva. Osvojio sam i dva naslova. Imao sam nekoliko teških mečeva, a ovaj današnji čini se najlakšim prema rezultatima.

Da li je to bila velika razlika, povjerenje stečeno od pobjeđivanja?

– Da, mislim da mi je pobjeđivanje pomoglo da shvatim da sam na dobrom putu, da moram nastaviti pritiskati i da ne smijem sumnjati u sebe tijekom mečeva. Ono što sam zbilja radio dobro je bio pronalazak rješenja tijekom mečeva. Imao sam otvoren um tijekom susreta što se tiče promjene taktike, da mogu odigrati nešto drugačije. Ponekad kada započnete meč ne znate što možete očekivati. To je meni dobro funkcioniralo posljednja tri, četiri mjeseca.

U skupini ste mladih, velikih, moćnih igrača. Za razliku od njih niste se dosad uspjeli probiti do Grand Slam finala. Što mislite da vas je sputavalo u usporedbi s njima?

– Možda samo zaista konstantno igranje na toj vrhunskoj razini. Oni su tijekom godina stalno igrali četvrtfinala, polufinala velikih turnira. Mislim, i ja sam igrao dobro, ali nisam imao konstantu igranja na toj vrhunskoj razini. U prošlosti mi je bilo teško zadržati taj ritam na pet, šest, sedam mjeseci tijekom iste sezone. Tako da radim na tome.

Kako teško vam je bilo posljednjih godina dok ste pali u renkingu? Jeste li ikad sumnjali da ćete se vratiti?

– Naravno. Uvijek imate sumnje kada gubite mečeve koje ne želite izgubiti. Bilo mi je teško, ali opet je to bila i pozitivna stvar za mene jer sam učio iz tih situacija. Bio sam u Topu 10, igrao odličan tenis, onda sam pao, a sada se vraćam tamo gdje osjećam da mogu biti s razumijevanjem da se moram usredotočiti na sebe i ne se previše zamarati s drugima.

Mislite li da ste bolji igrač nego prije dvije godine zbog tog iskustva?

– Rekao bih da sam drugačiji igrač. Vjerojatno ne igram isto kao prije dvije godine. Neke su stvari evoluirale. Na nekim stvarima još radim. Osjećam da mogu biti još puno bolji. Ali osjećam se puno bolji u drugim segmentima, isto tako se osjećam da se mogu nositi bolje s određenim situacijama kada zaostajem, da se mogu vratiti i ako zaostajem jedan ili dva breaka. Pronalazim neka rješenja kako bih se vratio.

Andy Murray očekuje vas u sljedećem kolu. Kako pristupate tom susretu?

– Igrali smo u Wimbledonu. Mislim da je igrao zbilja dobro ondje, imao je sjajan dan, sjajan serverski dan. Igrali smo dva dana. Mislim da će to biti težak meč, zaista zanimljiv za mene, još jedan veliki izazov. Andy očito igra dobro i za mene će biti sjajno igrati protiv njega kako bih osjetio što mogu u ovom trenutku napraviti.

Poznajete li dobro Murrayja iz međusobnih mečeva?

– Kako to mislite? Na koji način?

Igrali ste protiv njega godinama. Poznajete li ga kao prijatelja ili samo protivnika?

– Ne, ne tako dobro. Mi se svi držimo svojih tabora, pa nije lako steći tako prijatelje. Ali na terenu znam da je jedan od najboljih igrača svog vremena.

Ali pobijedili ste ga prije tri godine?

– Da, 2009. godine.

To bi vam moglo dati samopouzdanja?

– Da. Generalno gledano imali smo, na neki način, puno tijesnih mečeva. Ali on je za mene težak protivnik. Servira dobro, brani se dobro. Sve stvari ponekad mogu ići u dobrom smjeru za njega i ponekad je teško pronaći rješenja što napraviti. Kada igram dobro, kada se osjećam dobro, osjećam da mogu parirati svakome.

Što je pošlo po krivu u Wimbledonu ove godine?

– Ne, mislim samo da je Andy imao sjajan dan i da se nosio s nekim situacijama bolje od mene. Na početku meča imao sam break viška, a on se onda vratio. Onda skoro do kraja nisam imao break-lopti. Mislim da je to samo pitanje serviranja. A trava je drugačija, podloga gdje Andy igra jako dobro.

Sa svojim ste trenerom (Bob Brett) jako dugo vremena. Koja je tajna vaše kemije?

– Da. Bob je u tenisu 20, 30 godina i zna kako stvari funkcioniraju, kako se tenis razvija. A sa mnom je pet, šest godina i poznaje me zaista dobro. I ja njega poznajem dobro. On zna koje stvari trebam popraviti, na čemu trebam poraditi. Sve ide korak po korak. Osjećam da je on najbolji mogući trener kojeg mogu imati.

Totalsport

Odgovori