Dragan Ćavar: Mogli bismo igrati i Premier ligu, ali to traži mnogo veća ulaganja

Neizbježna je činjenica da je rukomet u BiH u sjeni drugih sportova s loptom. Neizbježno je i to da je glavni razlog tomu novac. Možete se žaliti, kukati, okaniti se rukometa uopće ili jednostavno pognuti glavu i nastaviti s onim što volite. U HRK Međugorje odlučili su se za ovu drugu opciju.

Trenutačno se klub natječe u Prvoj ligi FBiH i uopće ne kotira loše – bori se za treće mjesto. A do te se razine došlo bez velikog ulaganja. Jasno, automatski se postavlja pitanje “koje bi Međugorje bilo da je više onih koju ulažu u rukomet?”

 

– Istina, u usporedbi s nogometom i košarkom mi smo na margini interesa, kaže nam trener Dragan Ćavar, kojemu je HRK Međugorje prvi klub u njegovoj trenerskoj karijeri.

– Međutim, bez obzira na činjenicu da kod nas nitko nije na plaći, mi funkcioniramo sasvim solidno. Jasno, više interesa sponzora puno bi pomoglo da se stabiliziramo, da nema ‘sekirancije’, dodaje nekadašnji dugogodišnji igrač Izviđača.

Jasno, Ćavar ovdje nije htio reći kako su uvjeti sjajni.

– Imamo solidne uvjete, ali moglo bi bolje. Tu prije svega mislim na rad s djecom, a mi smo klub koji se prije svega uzda u svoj kadar. Prva ekipa ima dovoljan broj termina u dvorani u Čitluku, no u odnosu na naše mlađe uzraste, muška i ženska košarka ipak su prioritet…, s djecom tako radimo i u SC Circle u Međugorju te Majčinom selu. Snalazimo se nekako.

Bez obzira na rejting rukometa u očima onih koji mogu financijski podići sport u BiH, HRK Međugorje ipak okuplja brojan igrački kadar.

– U ovom trenutku imamo 60 – 70 djece, s prvom ekipom, koja je jedna od najmlađih u Prvoj ligi FBiH Jug, oko 80 igrača. I sada primamo djecu koju zanima rukomet, godišta ’98. i mlađa. Jasno, poželjno bi bilo da su se bavili nekim sportom, ali sve i da nisu, mi ćemo napraviti procjenu, izvući najbolje iz njih.

Ćavar ističe da zapravo nije ni problem privući interes budućih rukometaša, u Međugorju su ipak počeli i neki danas priznati igrači.

– Da, recimo, Marin Šego je počeo u Međugorju…, ali i dan-danas imamo talente koji bi nekad u budućnosti mogli postati veliki igrači, imamo juniorske reprezentativce BiH i Hrvatske, kadetske reprezentativce…

Prva ekipa uopće nije za baciti. Ćavar ističe da bi Međugorje uz određene preinake moglo skočiti i u viši rang, ali ističe i jedno “ali”…

– Trenutačno nemamo takve ambicije. Realno, borimo se za treće mjesto. Ali uvjeren sam da bismo se, ukoliko nam se neke stvari poklope, kad bi se pojavila dobra generaciju, mogli boriti za prvo mjesto. Samo, to je jasno, Premier liga traži puno veća ulaganja.

Prepoznatljiv tradicionalni turnir

HRK Međugorje je već niz godina uspješan organizator međunarodnog turnira. S tom tradicijom u klubu žele nastaviti.

– Memorijal Stanko Sivrić je međunarodnog karaktera, okuplja sve generacije do juniora i želimo nastaviti raditi da postane prepoznatljiv u regiji, što dijelom već i jest, rekao nam je Ćavar.

Piše: Slaven Nikšić

 

Odgovori