Hrvatska Davis Cup reprezentacija gostovat će u Rusiji ili Poljskoj

Prvi od dva potrebna koraka za povratak u Svjetsku skupinu Davis Cupa hrvatska reprezentacija morat će napraviti u Rusiji ili Poljskoj u travnju sljedeće godine. Odlučeno je tako ždrijebom u Londonu.

Nakon poraza od Velike Britanije u Umagu sredinom rujna, hrvatska Davis Cup reprezentacija ispala je u Prvu skupinu Euroafričke zone za 2014. godinu. U prvom će kolu biti slobodna zahvaljujući svom plasmanu na rang listi reprezentacija u ovom natjecanju.

 

U drugom će kolu, međutim, igrati u gostima protiv Rusije ili Poljske. Termin odigravanja tog susreta je od 4. do 6. travnja 2014., dok će Rusi i Poljaci međusobno igrati od 31. siječnja do 2. veljače.

“Ako će Jerzy Janowicz igrati, onda Poljacima protiv Rusije dajem prednost. Uz to, imaju i izvrstan par. No dosta će ovisiti o sastavu s kojim će nastupiti Rusija. Ako će igrati svi najbolji, onda će biti jaka. Ako bude u postavi kao ovog vikenda, onda se situacija mijenja.”, kazao je hrvatski izbornik Željko Krajan.

Rusija je proteklog vikenda u Moskvi s 5-0 porazila Južnoafričku Republiku u dvoboju za ostanak u Prvoj skupini Euroafričke zone. U tom susretu nije igrao ni jedan od trojice prvorangiranih na svjetskoj ljestvici. To su Mihajl Južnij (15.), Dmitrij Tursunov (30.) i Nikolaj Davidenko (54.).

Hrvatska je protiv Rusije igrala samo jednom i to u polufinalu Svjetske skupine 2005. godine. U Splitu su tada Hrvati slavili 3-2. Iz tog će razloga Rusija biti domaćin Hrvatskoj ako dođe do njihova susreta. Poljska i Hrvatska nisu igrale međusobno, a ždrijeb je odlučio da će domaćin biti Poljska.

Poljski najjači adut u pojedinačnoj konkurenciji je Jerzy Janowicz (14.), potom slijede Michal Przysiezny (65.) i Lukasz Kubot (76.). Posebno je jak par Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski, trenutno osmi u poretku za ATP World Tour Finals u Londonu.

Ukoliko pobijedi u travnju, Hrvatska će ući u rujanske kvalifikacije za Svjetsku skupinu, najviši rang neslužbenog momčadskog prvenstva svijeta.

 

Odgovori