Zoran Planinić – jedan od najboljih europskih playmakera

Ako kažemo da je Zoran Planinić jedan od tri najbolja playmakera u Europi ne samo ove sezone već i u posljednjih pet godina, tko može reći suprotno? Malo je igrača koji imaju takav kontinuitet, koji su se dokazali u svim klubovima u kojima su igrali i koji su svuda imali tretman jednog od najboljih igrača kluba.

Planinić je uistinu poseban igrač. Za playmakera je vrlo visok i posjeduje ono što većini današnjih “tvorničkih razigravača-robota” nedostaje – mašta.

Sjajan pregled igre, pobjednički mentalitet, sve odlike vođe, mogućnost postavljanja na više pozicija, fantastičnu tranziciju i to sve na najvišoj razini, a ne puka raznovrsnost u prosjeku.

Pokazao je Planinić svu svoju kvalitetu i u španjolskoj ligi, a već neko vrijeme pokazuje u ruskoj gdje je dirigirao igrom i velikog moskovskog CSKA, a sada je nezamjenjivi član petorke Himkija koji cilja na rušenje dominacije najvećeg ruskog kluba.

Bez Planinića na to ne bi mogli niti pomišljati, uostalom, nije Rimas Kurtinaitis bez veze rekao kako je riječ o jedinom igraču koji je apsolutno nenadoknadiv. Čak štoviše, Kurtinaitis je uvjeren da je Planinić i danas najbolji europski razigravač.

Posebno ove sezone Planinić igra fenomenalno. Nećemo pogriješiti ako kažemo da u najboljim košarkaškim godinama igra u životnoj formi i s nestrpljenjem očekujemo njegov povratak u reprezentaciju.

Reprezentaciji je neophodna njegova zrelost u igri koja je u ovom trenutku na vrhuncu, boljeg od Planinića definitivno nemamo i bilo bi pomalo uvredljivo ga uspoređivati s nekima od igrača koji su se u posljednje vrijeme pojavljivali na njegovoj poziciji u reprezentaciji ili u kontekstu reprezentacije.

 

hrsport.net

 

Odgovori