Poraz Čilića nakon dva sata i 40 minuta borbe protiv prvog japanskog reketa

Marin Čilić se ipak nije uspio plasirati u polufinale ATP turnira u Brisbaneu. Nakon višemjesečne stanke Čilić se sjajno vratio i novu godinu otvorio pobjedama nad Istominom i Dimitrov, no nije mogao srušiti najboljeg tenisača Japana i drugog nositelja turnira Keija Nishikorija, koji je slavio u tri seta nakon čak dva sata i 40 minuta igre.

Pobjede nad Istominom i Dimitrovom sigurno su djelovale na Čilićevo samopouzdanje te je nekadašnji Top 15 igrač vjerovao da može izboriti polufinale svog prvog turnira nakon višemjesečne suspenzije. No, s druge strane je čekao zahtjevan protivnik, drugi nositelj Kei Nishikori.

 

Nishikori je pred ovaj susret slavio tri puta u ukupno pet odigranih međusobnih dvoboja. U takvom ritmu je počeo i ovaj meč. Nishikori je odmah u prvom gemu napravio break, u gemu koji je trajao gotovo deset minuta i već je tada bilo jasno, da će se igrati „pakleni meč”.

Do kraja prve dionice oba tenisača su držala svoj početni udarac, ali hrvatski tenisač je mogao vrlo brzo vratiti break i učiniti set neizvjesnijim, budući da nije iskoristio nijednu od četiri break lopte. Nishikori pak koristi prvu ponuđenu set loptu te sa 6:4 se približio svojoj četvrtoj pobjedu u međusobnim susretima.

Drugi set je bio priča za sebe. Trajao je sat i 14 minuta. Poeni su bili predugi, gemovi još duži. Odmah u prva dva gema niti jedan niti drugi nisu iskoristili iznuđene break lopte. Prvi 2:2 Nishikori propušta oduzeti Čilićev servis, a obratno se dogodilo odmah u narednom gemu. U desetom gemu je Čilić propustio iskoristiti tri set lopte te se u trenucima kada se mislilo da je „pao” stisnuo zube i vratio se u igru.

Naime, Čilić je bio suočen s tri break lopte odmah u sljedećem gemu, da bi potom napravio break ostavivši Japanca bez osvojenog poena na svoj servis. Tako se ušlo u odlučujući treći set.

U trećem gemu Nishikori odmah koristi Čilićevu nesmotrenost i oduzima mu početni udarac. Hrvatski as je to mogao uzvratiti u dugom sljedećem gemu, koji je na kraju postao ključni gem cijelog meča. Čilić je propustio tri break lopte te je nedugo nakon toga još jednom bio suočen s breakom u trećem setu i poraz u četvrtfinalu Brisbanea nakon dva sata i 50 odlične teniske predstave protiv prvog japanskog reketa.

Nishikori će se nakon ovog „maratona” teško moći odmoriti, budući da odmah narednu večer igra polufinalni ogled s domaćim predstavnikom Lleytonom Hewittom, koji je bio bolji od Rumunja Copila sa 6:4 6:2 nakon 71 minute igre.

ATP Brisbane, četvrtfinale:

Kei Nishikori (Japan, 2) – Marin Čilić (Hrvatska) 6:4 5:7 6:2

 

hrsport.net

Odgovori